Program „Psycholog dla Skóry” skierowany jest do dwóch grup:

• osób dorosłych i dzieci z przewlekłymi, zapalnymi chorobami skóry, którzy szukają wsparcia psychologicznego w postaci zorganizowanej grupy wsparcia oraz telekonsultacji psychologicznej,
  • psychologów oraz studentów kończących studia o kierunkach psychologicznych. Udział w jednodniowym szkoleniu to szansa na podniesienie ważnych w branży kwalifikacji.
O programie

W najbliższym czasie rozpoczynamy realizację OGÓLNOPOLSKIEGO PROGRAMU EDUKACYJNEGO “PSYCHOLOG DLA SKÓRY”

Celem jest zbudowanie kompleksowego systemu wsparcia psychologicznego osób z przewlekłymi, zapalnymi chorobami skóry – m.in. takimi jak łuszczyca i atopowe zapalenie skóry. Ponad 60% osób z łuszczycą cierpi na depresję, Ponad 90% chorych na AZS pogarsza się jakość życia w związku z rozpoznaniem. Chorym towarzyszą również inne zaburzenia psychiczne, które mają ogromny wpływ na przestrzeganie zaleceń terapeutycznych, ale także na podejmowanie starań o poprawę fizycznego stanu zdrowia, a tym samym poprawę jakości życia.

Wpływ na zmianę podejścia może mieć zorganizowane wsparcie psychologiczne, które dostępne od etapu diagnozy, pomoże przejść osobie chorej ścieżkę do skutecznego i efektywnego leczenia, a także wesprze w regularnych codziennych czynnościach związanych z dbaniem o skórę. Pomoc w najtrudniejszych momentach pozwoli choremu na aktywne funkcjonowanie zawodowe, społeczne i rodzinne, na każdym etapie chorowania.

Osoby z chorobami dermatologicznymi będą mogły korzystać z pomocy psychologa przeszkolonego w ramach programu

Dlatego będzie realizowany program “PSYCHOLOG DLA SKÓRY”, w ramach którego osoby z chorobami dermatologicznymi będą mogły korzystać z pomocy psychologa przeszkolonego w ramach programu przez znakomitych ekspertów oraz grup wsparcia online, a w późniejszym czasie także grup powołanych przy klinikach dermatologicznych.

Program “PSYCHOLOG DLA SKÓRY” to także bezpłatne szkolenia dostępne dla każdego psychologa lub studenta ostatniego roku psychologii, który zechce przystąpić do programu.

Dla psychologa

Uczestnicy otrzymują szeroką wiedzę na temat najczęściej występujących schorzeń dermatologicznych (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik) oraz dowiadują się, co należy wziąć pod uwagę prowadząc terapię osób dotkniętych przewlekłymi, niezakaźnymi chorobami skóry i jak widoczne na skórze objawy chorobowe wpływają na jakość życia chorych – zarówno dzieci jak i dorosłych.

Wykłady prowadzone są przez wykwalifikowanych specjalistów: dermatologów i psychologów. Proponowana tematyka warsztatów obejmuje następujące obszary: prawdy i mity na temat chorób skóry, najważniejsze kwestie związane z terapią skóry zmienionej dermatologicznie, aspekt psychologiczny chorób skóry oraz warsztaty dotyczące komunikacji z osobami z dermatozami przewlekłymi.

Psycholodzy oraz gabinety, których kadra psychologiczna weźmie udział w szkoleniu, otrzymają Certyfikat „Psycholog dla Skóry” oraz specjalne oznaczenie z logo programu. Każdy uczestnik szkolenia uzyska także imienny certyfikat potwierdzający zdobytą wiedzę i umiejętności. Dodatkowo adres gabinetu zostanie umieszczony na platformie edukacyjnej www.psychologdlaskory.pl.

Dla dorosłego pacjenta

Od października rozpoczyna działalność GRUPA WSPARCIA ONLINE dla osób dorosłych z przewlekłymi chorobami skóry (np. łuszczyca, AZS, pokrzywka, HS). Zapisz się jeśli chcesz otrzymać więcej informacji.

Grupa wsparcia dla osób dorosłych z chorobami skóry

Spotkania grupowe online kierowane są do wszystkich osób dorosłych, które borykają się z trudnościami emocjonalnymi związanymi z przeżywaną chorobą skóry. Zapraszamy osoby, które mają trudność z oswojeniem choroby, problemy w codziennym funkcjonowaniu, trudności społeczne i zawodowe. Grupa wsparcia jest dla wszystkich, którzy chcą nauczyć się lepiej radzić sobie z chorobą skóry pod względem przeżywanych emocji, są gotowi w atmosferze wzajemnego szacunku i poczucia bezpieczeństwa uczestniczyć w cotygodniowych spotkaniach oraz dzielić się swoimi doświadczeniami.

Spotkania poprowadzi psycholog Agnieszka Bartczak.

Zasady grupy:

• spotkania 1 raz w tygodniu przez 3 miesiące,
  • czas jednej sesji: 120 minut,
  • osoby, które ukończyły 18 r.ż.
  • zapisując się na grupę zgłaszasz chęć uczestniczenia w całym 3 miesięcznym cyklu,
  • nie ma możliwości brać udziału w pojedynczych spotkaniach,
  • uczestnik może zrezygnować w każdej chwili,
  • zgadza się na uczestniczenie on line z wizją i dźwiękiem,
  • 3 nieobecności pod rząd powodują utratę miejsca w grupie,
  • nieodpowiednie zachowania wobec innych uczestników lub prowadzącego grupę skutkują wykluczeniem z grupy.
Dla opiekuna dziecka z chorobą skóry

Od października rozpoczyna działalność GRUPA WSPARCIA ONLINE dla rodziców i opiekunów dziecka z przewlekłą chorobą skóry (np. łuszczyca, AZS, pokrzywka, HS). Zapisz się jeśli chcesz otrzymać więcej informacji.

Spotkania grupowe online kierowane są do opiekunów dzieci, które borykają się z trudnościami emocjonalnymi związanymi z przeżywaną chorobą skóry. Zapraszamy osoby, których podopieczni mają trudność z oswojeniem choroby, problemy w codziennym funkcjonowaniu, trudności społeczne. Grupa wsparcia jest dla wszystkich, którzy chcą nauczyć się lepiej radzić sobie z chorobą skóry dziecka pod względem przeżywanych emocji, są gotowi w atmosferze wzajemnego szacunku i poczucia bezpieczeństwa uczestniczyć w cotygodniowych spotkaniach oraz dzielić się swoimi doświadczeniami.

Spotkania poprowadzi psycholog Agnieszka Bartczak.

Zasady grupy:

• spotkania 1 raz w tygodniu przez 3 miesiące,
  • czas jednej sesji: 120 minut,
  • osoby, które ukończyły 18 r.ż.
  • nie ma możliwości brać udziału w pojedynczych spotkaniach,

Q.
R.
S.